“Cakap Melayu La”-‘Bahan’ Raisa Guna Bahasa Inggeris, Nabil Ahmad Dilabel Tidak Profesional. Kak Lina Terus Tegur

 

Tindakan Nabil Ahmad yang mengajuk cara penyanyi dan juga juri jemputan daripada Indonesia di Gegar Vaganza minggu ke-8, Raisa, yang menggunakan bahasa Inggeris ketika memberi komen undang rasa tidak puas hati netizen.

Raisa yang hadir memenuhi kerusi juri jemputan tampil menggunakan bahasa Inggeris untuk memberi komen kepada peserta ketika itu iaitu Hazrul Nizam yang menyanyikan lagu ‘Widuri’.

Susulan gurauan Nabil yang didakwa melampau itu, rata-rata netizen meminta Nabil untuk lebih berhati-hati dan tidak mengajuk cara seseorang individu memberikan komen.

“Raisa kelihatan tidak selesa apabila Nabil mengajuknya bercakap dalam bahasa Inggeris. Nabil tidak patut melebihi batas, perlu berhati-hati,” komen seorang netizen.

“Nabil kena pandai tengok suasana dan ‘tone down’ apabila buat lawak sebab boleh nampak Raisa tidak faham dan saya rasa dia tidak selesa. Macam melampau sangat, siap bahan bagai,” komen seorang netizen lagi.

“Bahasa itu lingua franca, tidak kisah menggunakan bahasa apa asalkan mudah difahami, Nabil sangat perlu berhati-hati, jangan melampau,” ciap seorang netizen.

Sementara itu, terdapat segelintir netizen yang berpendapat, mentaliti kita harus berada di kelas pertama dan menerima sesuatu yang bukan kebiasaan kerana ianya bukanlah suatu kesalahan untuk memberi komen dalam bahasa Inggeris.

“Bila Nabil ajuk Raisa cakap, baru aku sedar benda ini berlaku dekat mana-mana sahaja, Dari budak kecil di sekolah, dekat universiti, dekat tempat kerja waima dalam kalangan keluarga dan keluarga, kalau ada yang cakap English, mesti ada yang ajuk macam benda itu suatu kesalahan,” komen netizen yang lainnya.

Pengacara Nabil Ahmad menerima kec4man selepas membahan cara penyanyi dan juga juri jemputan daripada Indonesia, Raisa, memberi komen ketika di Gegar Vaganza minggu kelapan.

Guna bahasa Inggeris

Kak Lina tegur Nabil “Cakap Melayu la”

Menerusi program yang ditayang secara langsung malam tadi, Nabil mengajuk Raisa yang menggunakan bahasa Inggeris ketika memberi komen kepada peserta Hazrul Nizam yang menyanyikan lagu ‘Widuri’.

Ketika pemilik nama Raisa Andriana sedang menjalankan tugas, penyampai radio itu dilihat mencelah dengan menyatakan dia memahami dengan setiap tutur kata yang disampaikan.

Selepas itu, pelantun Lagu Untukmu mengubah menggunakan bahasa Indonesia ketika disuruh memberi komen buat kali kedua.

Menyesal lah tu ‘speaking’ English tadi kan Raisa,” kata Nabil.

Terus masam muka

Tindakan pelawak berumur 39 tahun itu telah menimbulkan rasa kurang senang dalam kalangan warganet. Rata-ratanya menyatakan Raisa berasa kurang selesa berdasarkan raut wajah yang ditonjolkan.

Selain itu, ada juga menggesa usahawan terkenal ini menghormati keputusan penyanyi 32 tahun untuk bertutur dalam bahasa Inggeris di samping menjaga adab.

Terdahulu, GV9 membuat kejutan dengan menjemput Raisa selaku juri jemputan konsert pada minggu kelapan.

Raisa berada di Malaysia bersempena promosi konsertnya, ‘Raisa Live In Malaysia’ yang bakal berlangsung pada 20 November di Zepp Kuala Lumpur.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Pen Pilot

sumber: http://limauasamboi.pw/

Be the first to comment on "“Cakap Melayu La”-‘Bahan’ Raisa Guna Bahasa Inggeris, Nabil Ahmad Dilabel Tidak Profesional. Kak Lina Terus Tegur"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*